Close for Booking Until September 2019

Assalammualaikum

Selamat petang dan selamat sejahtera semua. Lambat pula nak update. Untuk makluman semua seperti tajuk di atas D'pinang Homestay Klebang Melaka ditutup daripada menerima tempahan dari bulan Mei 2019 sehingga September 2019 kerana ada guest yang menyewa mengikut bulan. Mula-mula guest nak sewa 2 bulan sahaja tetapi oleh kerana ada kerja yang belum selesai dan homestay yang selesa, maka mereka melanjutkan lagi tempoh menyewa homestay kami, alhamdulillah syukur. 

Ada tak yang tertanya-tanya berapa sewa homestay kalau sewa mengikut bulan?
Biasanya kami akan buka harga mengikut berapa penghuni yang  duduk situ. Kebiasaannya RM3,500 dan ke atas tidak termasuk api dan air (harga adalah mengikut budi bicara).

Tapi untuk makluman kami tak akan ambil orang yang sembarangan kerana untuk menjaga hubungan antara jiran. Contoh kalau penyewa bermotor kami limitkan 5 motor sahaja. kalau berkereta 2 hingga 3 biji sahaja. Ini kerana kawasan perumahan, amat limited kawasannya. Kesian kat jiran kalau penyewa kami nanti menganggu kawasan rumah jiran yang lain. 

Sekian, itu sahaja untuk entry kali ini. Sekiranya ada soalan atau ada yang tercari-cari homestay pada bulan September  2019, boleh hubungi kami mengikut nombor yang tertera di bawah ini.

Wasalam

018-7854751
012-7454751

Salah satu tempat menarik yang boleh dikunjungi di Melaka.

Tempat makan menarik di Melaka @ Viral

Assalammualaikum & selamat sejahtera

Harini nak update sikit blog yang dah lama bersawang. Harap maaf lah ye. Sebagai rujukan guest yang datang ke Melaka. Nak tau tempat makan menarik a.k.a viral antaranya adalah 












Gambar ni bukan gambar google tau. Memang gambar ambil sendiri untuk koleksi blog ni. Harap maklum ye. Sebab tu kita boleh letak water mark D'pinang Homestay Klebang Melaka. Melaka ni memang terkenal dengan tempat makan menarik, nanti kalau ada gambar kita update lagi ye. 

Untuk booking homestay pula, boleh hubungi 018-7854751/012-7454751

Kadar harga pula adalah RM200/RM220

Sekian, terima kasih. 

Adab jika menginap di homestay

Saya mengharapkan guest yang menginap di homestay tolong lah ada sifat prihatin dan ada adab ketika menginap di homestay, tak kira lah menginap di dpinang homestay ke homestay lain ke. 

Tolong lah jangan merokok di dalam rumah. berkali-kali pesan dan telah menyediakan meja batu diluar rumah. Sila merokok diluar rumah. Habis langsir, sofa bau rokok kalau merokok di dalam rumah.


Selain itu, jangan parking motor di dalam rumah. Minyak hitam dan kesan tayar motor itu kotor dan meyebabkan lantai kotor. 

Ketiga adalah jangan buat bising. Hormatilah jiran tetangga berdekatan. 

Benda-benda basic ni rasanya tak perlulah nak kene ingatkan banyak kali. Allah bagi otak tu untuk kita berfikir bagaimana kalau kita ditempat orang itu.

Melaka Avocado Choc

Assalammualaikum

Harini saya nak review pasal minuman yang tengah viral satu Malaysia sekarang ini iaitu Melaka Avocado Choc. Sebenarnya orang dari luar Melaka semua dah cuba air viral ni. Beratur wei depan kedai, panjang gila tu, tak sanggup aku. huhuhu.. Kita yang duduk Melaka baru ni lah nak merasa.

Ikhlas dari hati, review ini tidak berbayar. 
First time minum avocado ini, texture nya likat sikit (sikit jek bukan nau nau) or pekat macam kita blender pisang. Memang rasa nya unik sedikit, susah nak gambarkan, maklumlah tak pernah makan avocado, tetiba kawan belanja minum Avocado Choc ni. Alhamdulillah amin, semoga murah rezeki kawan saya. Bila dah separuh cawan kita minum, ada rasa sedikit pahit. Avocado + Chocolate + Susu = Unik. Minuman ni kalau beli terus minum, kene minum masa air tu sejuk, cuaca panas. Fuhhh memang lega. Actually satu cawan tu, saya tak abis minum sebab sibuk buat kerja terlupa nak abiskan, bila nak minum balik, tekak tak boleh terima sebab dah tak sejuk. Minum air ni kenyang beb, kalau sesiapa diet boleh minum kot tapi tak tahu la kalori nya berapa.  


Masa nak balik ke ofis tak plan pun nak ke sini, tapi kawan ajak, so kita onz je, kalau hari bekerja tak berapa ramai orang, sesuai la waktunya, tak perlu beratur panjang. Gambar ini diambil oleh saya sewaktu sedang menunggu. 

Lokasi kedai ini adalah bersebelahan dengan Keria Antarabangsa. Sesiapa yang tak tahu boleh google je. 

Sejujurnya tahniah kepada yang pencipta resepi ini. Kata orang air viral ni dah lama di Indonesia tapi baru-baru ni je viral kat Malaysia. itu tak jadi masalah bagi saya, copy paste bisnes kalau takda usaha, tak jadi juga. Walau apa pun, TERBAIK lah untuk korang. Semoga terus berjaya di dalam bisnes ini. 

Sekian sahaja untuk review kali ini, nanti saya review beberapa tempat lagi, pastinya yang viral dan sedap ye. 

Untuk sesiapa yang food hunting di Melaka, kalau tak abis sehari, stay la kat Melaka. Boleh hubungi saya untuk booking D'pinang Homestay Klebang. Homestay ni memang strategik, dekat tengah bandar, mudah akses ke jalan utama, ada dobi, klinik kalau ada kecemasan dan sebagainya. boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut. 

018-7854751 Hanie


Review D'pinang Homestay

Assalammualaikum.

Harini saya nak kongsikan satu review daripada guest yang pernah menyewa di Dpinang Homestay Klebang Melaka. Alhamdulillah guest happy, owner lagi la happy. Syukur alhamdulillah Allah memudahkan urusan kami, bagi kami guest yang tidak cerewet, tepati masa dan pembersih. Harap-harap lepas ni dapat lagi guest yang bagus macam ni. Ini adalah kali kedua En. Mail menyewa disini. Terima Kasih. (^_^)